Ne kartą kai kurių maisto produktų ženklinimas paprastiems pirkėjams sukėlė šypseną ar juoką. Kodėl perkant duoną sužinai, kad čia gali būti riešutų pėdsakų? O kodėl ant pieno produktų rašoma, kad juose yra laktozės, kai tai ir taip aišku? Pagal visus reikalavimus, maisto produktų ženklinimas yra labai sudėtingas, jis privalo atitikti įvairius reikalavimus. Itin daug jų yra siekiant apsaugoti alergiškus žmones nuo įvairių galimų alergijos sukėlėjų.

Alergija riešutams

Ir tikrai, beveik visur, net ir keisčiausiuose produktuose, randame parašyta, kad čia gali būti riešutų pėdsakų. Jeigu esate nealergiškas, o dar ir riešutus mėgstate – tai gal net visai apsidžiaugsite. Deja, tik kai kam Šaltenio riešutų duona siejasi su nuostabiausiais kvapais ir skoniais. O štai žmonėms, kurie alergiški – tai kone pranašautų mirtį. Siekiant užkirsti kelią tokiems patiems pavojingiausiems atvejams, ir būtinas toks griežtas bei aiškus produktų ženklinimas. Ką mes apie jį žinome, ir kokį jį galime kur rasti? Geriausiai pakomentuoti gali alergiją riešutams turinti Asta. „Ši alergija ne kartą vos ne nusinešė mano gyvybę, bet atsitiktinai visus kartus šalie būdavo medikų, kurie galėdavo pagelbėti ir suteikdavo man vaistų, malšinančių alerginę reakciją. Tačiau man asmeniškai yra itin svarbu, kad ant produkto būtų visa informacija parašyta, niekada nesivaišinu kažkuo, ko šiaip žmogus pasiūlo. Žinote, tai būtų baisi mirtis – sutintų veidas, gerklė, oro pradėtų trūkti, galiausiai turbūt ir uždusčiau“, – sako moteris.

Vengia pieno baltymų

Silvija teigia, kad pieno baltymų ji vengia, nes jos organizmas netoleruoja šios medžiagos. „Yra nemažai žmonių, kurie negali suvirškinti šių baltymų. Jų pavartojus prasideda itin dideli pilvo skausmai, galimas vėmimas, visokie kitokie nemalonūs pojūčiai. Aš taip esu išmokusi ir įpratusi gyventi. Draugai juokiasi ir stebisi, kaip aš taip žinau, kurių produktų nevalgyti. Tikrai, mintinai žinau, ką galiu, o ko negaliu valgyti, ir tai man labai paprasta“, – sako moteris.

Gliutenas – visų bėdų sukėlėjas

Rokas tikina, kad būtent kviečiuose esantis gliutenas jam neleisdavo jaustis sveikai labai ilgą laiką. Jis norėdavo būti sveikas, tačiau visada kažką skaudėdavo, nekrisdavo svoris, prasidėdavo didelis prakaitavimas ir kitokios problemos, kol galiausiai vyras kažkur internete perskaitė apie gliuteno netoleravimą. Dabar jis visada skaito, kas parašyta ant produktų etikečių ir gerai žino, kurį maistą jam galima valgyti, o kurio verčiau vengti.

Raktažodžiai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *